Skip to main content

Al Fatihah; Harun Salim Bachik

Bismillah pembuka bicara,
Assalamualaikum saya ucapkan,
Hamba ALLAH pergi jua,
Salam takziah hamba ucapkan
          Saya terkejut dengan berita terbaru mengenai kematian pelawak tersohor negara kita iaitu Harun Salim Bachik yang dikhabarkan telah meninggal dunia, beliau meninggal pada usia 55 Tahun dan ketika dalam perjalanan pulang dari majlis perkahwinan di Penang. Lebih lanjut mengenainya ada di artikel ini:

           Comedy actor Harun Salim Bachik died today after suddenly collapsing at the Bukit Merah rest stop of the North-South Highway in Perak.
Former Seniman deputy president, Elyas Iskandar Ismail, told Bernama he had been informed of Harun’s death by family members who were with him at the time.
“He suddenly collapsed at about 4.15pm while walking towards the restrooms,” Elyas said. Harun, 55, died in the arms of his wife and children.
The family had been returning to Kuala Lumpur after attending a wedding in Penang, he said.
Harun’s body has been taken to Taiping hospital for a post-mortem examination, and would be brought back to his home at No 35, Jalan Perdana 5/3, Taman Pandan Perdana in Kuala Lumpur.
Harun, whose real name was Haron Aminar Rashid Salim, was the son of 1950s actor Salim Bachik.
He first became known through the television drama Rumah Kedai in the early 1990s. In his lifetime, Harun was president of Seniman, the actors’ association, in 2010-2011. His films included ‘Man Laksa’, ‘Baik Punya Cilok’, and ‘Apa Kata Hati’.-freemalaysiatoday

       Sesungguhnya setiap yang hidup akan meninggalkan dunia ini, semoga roh arwah dicucuri rahmat. Kepada keluarga arwah, salam takziah daripada saya dan Si PANJANG ( isshh... sebak aku bila kenangkan arwah... )

Popular posts from this blog

TIPS NAK LULUS MUET SPEAKING TEST!

Assalamualaikum, baru-baru ni Khaiz ada post entry pasal MUET, boleh tengok di SINI. Adalah seorang hamba Allah yang cantik comel kiut miut bertanya tentang tips tambahan untuk Speaking Test. Oklah Cik Adik RAIHANAH oiii, Khaiz akan jawab soalan bernas tu... untuk pengetahuan korang, MUET exam ni ada 4 Part.. Speak, Read,Listen dan Write. Test pertama MUET selalunya mestilah bahagian SPEAKING. So, How to pass this test?
SPEAKING TEST:
Speaking test ada dua part, first ialah Individual Task ( TASK A ). Examiner akan bagi soalan dan korang akan jawab sorang2 tanpa ada gangguan orang lain... ( OF COZ DALAM BI KAN.... ) Untuk task A:
untuk kita faham lagi cara test ni dilakukan, posisi calon dan pemeriksa ialah seperti ini,

TOPIK RAMALAN MUET SPEAKING TEST

ASSALAMUALAIKUM,
Dalam MUET, Speaking test ni tak ada soalan yang betul2 fixed (tetap) dan sentiasa berubah2 mengikut kumpulan yang akan menduduki exam tersebut. Tapi tak salah untuk mencuba menghafal tajuk2 penting manalah tahu kan tetiba masuk soalan yang dihafal kan best tu... Apapun soalan ramalan ni mungkin tidak akan muncul dalam exam so kena bersiap sedia untuk jawab soalan yang berbeza dari apa yang kita hafal. Namanya pun soalan ramalan. Purata 10 per 100 Soalan pun belum tentu mengena, tapi apapun fokus nya tetap sama dan mesti bersedia sebelum terkena...

KORANG NAK TAHU CARA SKOR "A" SEJARAH DALAM STPM, SPM ATAUPUN YANG SEANTERO DENGANNYA...

Bismillahirrahmannirrahim...

....بسم الله الرحمن الرحيم

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Pengasihani....

Assalamualaikum W.R.T Sahabat...



KORANG NAK TAHU CARA SKOR "A" SEJARAH DALAM STPM, SPM ATAUPUN YANG SEANTERO DENGANNYA...
 Sebelum ni saya dah ceritakan mengenai sebab dan penyebab saya menulis blog ni dan yang seangkatan dengannya. Salah satu sebab yang saya utarakan ( Si PANJANG tanya, sebab apa tak ditimurkan ker? dibaratkan ker tapi diutarakan... ada sesiapa yang boleh jawab?) termasuklah nak berkongsi tips untuk belajar. 
Okeylah, sedikit kisah tentang peribadi ( Profile bak Kata Si PANJANG versi Orang Putih ) saya. Saya bukanlah budak yang terpandai atau terbijak (Mahupun yang terkacak... ) ketika menuntut di Sekolah dahulu. Ponteng sekolah macam orang lain juga, malas turun kantin waktu rehat macam orang lain juga, PANJANG KATA " I'm not different from others, but i'm different from someone " ( Ni pun Si PANJANG versi Orang Putih juga ).