Skip to main content

Posts

Showing posts from October, 2015

Selamat Tinggal Ayah (Farewell Daddy)

Sedikit bingkisan dari novel saya, The Coffee House; harap menghiburkan diri anda.

Farewell Dad


That man was my father, He was the first man i fell in love with; my father, one whos whisper the Adzan when i am welcomed to the world. The man that taught me how to be a person that worth forever, guiding me to face the harsh world where people are variant and challenge are mindless.

When he still here, he looks after me; being a possesive man, yet the friendliest guardian behind my back. Now he no more here, no more behind my back, there is nothing i would not do if i could travel past that time.

Remember dad, you said i need to always speak up; stand up for who you are and what you believe in.

I speak loud daddy, i stand straight daddy, and i always a believer to what i believe.

cause i know that i would not have done that without you dad.

Remember dad, you said we need to respect others; and we receive respect when we respect others.

I respect others, and i have been respected by oth…

Turn Off Your Being Positive Button!

Assalamualaikum w.r.b
Hah, artikel lepas suruh kita jadi positif selalu dan tarik orang jadi positif macam kita. Apasal entry kali ni ke laut berlawanan dengan apa yang Khaiz cakap dulu. Hehe, ni bukannya nak jadi orang yang tak berpendirian yer... Bukan jugak cakap-cakap penipu yang tak ikut waktu. Actually, kalau korang nak tahu... Being Positive tu benda yang baik dan mesti diamalkan selalu, tapi sometimes korang jugak kena tahu bila nak jadi NEGATIF!
BETUL! Khaiz cakap kena jadi NEGATIF! tapi INGAT! Ibarat sifat Yin dan Yang dalam ilmu psikologi China, kedua-duanya penting tapi sentiasa ingat yang Yin harus lebih banyak berbanding Yang. Kenapa? 
Sifat negatif tu perlu untuk memastikan kita tak melampaui batas! Yup! B.A.T.A.S! contohnya, sebagai seorang Muslim, jangan kita terlibat dengan perkara yang melampaui batas-batas agama. Jangan positif sangat sampaikan kawan korang cakap dialog gini:
" Do, ko cube le Hisap Rokok ni, Nikmat do. Ala... cuba skali nanti ko berenti la kalau t…

Program Motivasi Pertamaku!

Assalamualaikum w.r.b
Kalau tengok tajuk entry ni memang apa yang nak Khaiz ceritakan semestinya straight to the point jer. Dekat UKM ni memang banyak program motivasi yang dijalankan, lepas satu-satu program motivasi. Kali ni dah dekat 7 kali dah Khaiz jadi peserta program motivasi, actually semua program motivasi ni lebih kurang jer. Ada perasmian, LDK (Latihan Dalam Kumpulan), Seminar, Bengkel, Demonstrasi, Tayangan Video dan sehaluan dengannya. Dah tipikal sangat program motivasi ni "macam alah bisa tegal biasa" Khaiz dah boleh agak apa yang para fasilitator nak buat selepas ni. Hebat kan Khaiz... Hehehehe...
Nak diceritakan, selepas Khaiz terlibat dengan beberapa persatuan macam SRM (Satu M Rakan Muda) dan ambil subjek Latihan dan Modifikasi so Khaiz kenalah handle 2 program motivasi. Kali ni Khaiz terpaksalah jadi Fasilitator pulak kan.. 
Bagi Khaiz tak lah susah sangat handle program ni, yang susah nak mampusnya nak urus kertas kerja, proposal dan yang seangkatan untuk a…

Teruk Sangat Dah Sakit Budak Budak UKM Ni

Entry kali ni menyayat hati skit, sangat-sangat menyayat hati sampai boleh membuatkan korang terus cari tisu saiz XXL sebab tak tahan nak menangis. Hampir 25 orang budak budak UKM patah tangan tulang belulang macam tulang ikan sardin sudah.. Diorang punya tangan sudah dibalut macam mumia baru bangun pagi. 
Sebenarnya tak lah sakit sangat setakat patah tangan, sakit lagi patah hati, Bercakap berdasarkan pengalaman ( T T ) mana taknya baik baik je tangan tu elok pegi patahkan kenapa. Hahaha i'm really MEAN right.. Muahahahaha! 
Kejadian ni sangat menyayat hati sebab apa? tak de apa sebenarnya diorang ni budak BSMM aka Bulan Sabit Merah Malaysia... Diorang ni tak lah cantik sangat tapi ada lah seorang yang *My Eyes Saw A Raibow!!* gitu ha... tapi Khaiz budak baik tak lah nak terus mengorat kan...
 Budak baik dan Alim macam Khaiz ni suka straight to the point, solat istikharah nampak sapa yang dihati terus hantar rombongan.. Simple kan... tapi yang lagi sedap tu kalau rombongan ditolak! …

Terharu Tengok Budak UKM Menyanyi!

Actually entry kat atas ni bukanlah penting sangat pun tapi rasa lain macam kalau tak cerita. Bukan apa, sebenarnya Khaiz baru habis buat kerja aka assignment yang berluggok macam ulat gonggok. Terasa sesuatu yang menusuk jantung sampai ke hulu hati tiba tiba saja.
Khaiz pandang ke belakang sebab terkejut ingatkan ada "Sesuatu" yang tak diundang menerpa dari belakang... Rupa-rupanya budak budak Koir UKM yang buatkan aku huk haah huk haah sampai nak mati.. diorang nyanyi bergetar roh mak datuk aku terkejut sangat-sangat... 
Tapi actually Khaiz respect arr sebab diorang ni ada komitmen dan sanggup lawan perasaan nervous nak mampus atas pentas. Tambah pulak cikgu diorang hah.. Macam ni Ha! Garang nak mampus. Bukanlah maksud Khaiz suara diorang sumbang macam kumbang kan... Tapi bolehlah, suam suam kuku gitu... Still tak boleh lawan Khaiz punya Vibrato Voice hehehe.. 
Oklah Assalamualaikum dan Selamat Malam....

" GIVEAWAY: MY GRADUATION CELEBRATION! "

ASSALAMUALAIKUM W.R.B
Akhirnya, first GA yang Khaiz join selepas 2 bulan menyepi... GA atau GIVEAWAY @ HADIAH FREE @ GAME UNTUK BLOGGER ni sememangnya memerlukan nasib yang lucky, kerja keras yang super keras, masa yang sangat terhad ceiwah... macam la payah sangat GA ni... hahahaha... 
Anyways, GA dari adik RRAI or mudahnya Cik Baju Warna Coklat ( Sorry erk tuan punya nama kalau salah sebut.. ) dah habis study kat kolej erkk.. Dengan setulus hatiku dan sepenuh perasaan sayang ( sayang yang baik tau! ) Khaiz mengucapkan TAHNIAH dan HAPPY GRADUATING DEAR... Dalam pelajaran ni yang penting sentiasa baik dengan semua orang supaya mudah masuk ilmu dan orang redha dengan ilmu tu. 
Khaiz sebagai seseorang yang pernah sumbangkan ilmu kat RRAI dulu pun sentiasa redhakan ilmu tu sebab sebagai orang yang memberi ilmu kita kena sentiasa bagi yang terbaik dan redhakan ilmu kita walau sejahat mana pun orang yang nak tuntut ilmu kita... Ibarat seorang ibu, walau payah mana pun membesarkan anak tetap d…

Khaiz, Back To Work! FIERY GUY WITH FEROCIOUS SPIRIT!

Assalamualaikum w.r.b
Rasanya dah hampir 2 bulan lebih Khaiz menyepi daripada dunia blogging ni. Actually, hidup di Universiti ni taklah sesibuk mana. Tapi kalau dah dihidangkan dengan assigment yang memang menanti masa untuk di hantar dan aktiviti kolej, fakulti and pusat pengajian yang MACAM NI HA! ( KAJAIAN I LOVE U ) memang sibuk jugak lah. Owh, fyi i'm a guy and nevertheless jangan pelik stail tulisan Khaiz ni ada ciri2 GELI GIRLY skit yer... Bukan mudah ya someone as tough and ferocious macam Khaiz ni nak belajar cara menulis ala2 GELI GIRLY ni. Disebabkan melukis manga romantik ( OH SAYANG... ) dan novel cintan-cintun telah membuatkan hatiku menjadi lembut ibarat air yang jernih dan suci... wa... boleh tulis lagu ni. 
But from today onward! i swear to my dear Papinka Band yang Khaiz akan cuba untuk terus-terusan update   blog SIPANJANGKATA ni sampai ke titisan darah TENET terakhir. Kalau tak Papinka Band akan disumpah menjadi band metal rock plak lepas ni... 
Ada orang cakap y…