Skip to main content

Posts

Showing posts from 2015

Selamat Tinggal Ayah (Farewell Daddy)

Sedikit bingkisan dari novel saya, The Coffee House; harap menghiburkan diri anda.

Farewell Dad


That man was my father, He was the first man i fell in love with; my father, one whos whisper the Adzan when i am welcomed to the world. The man that taught me how to be a person that worth forever, guiding me to face the harsh world where people are variant and challenge are mindless.

When he still here, he looks after me; being a possesive man, yet the friendliest guardian behind my back. Now he no more here, no more behind my back, there is nothing i would not do if i could travel past that time.

Remember dad, you said i need to always speak up; stand up for who you are and what you believe in.

I speak loud daddy, i stand straight daddy, and i always a believer to what i believe.

cause i know that i would not have done that without you dad.

Remember dad, you said we need to respect others; and we receive respect when we respect others.

I respect others, and i have been respected by oth…

Turn Off Your Being Positive Button!

Assalamualaikum w.r.b
Hah, artikel lepas suruh kita jadi positif selalu dan tarik orang jadi positif macam kita. Apasal entry kali ni ke laut berlawanan dengan apa yang Khaiz cakap dulu. Hehe, ni bukannya nak jadi orang yang tak berpendirian yer... Bukan jugak cakap-cakap penipu yang tak ikut waktu. Actually, kalau korang nak tahu... Being Positive tu benda yang baik dan mesti diamalkan selalu, tapi sometimes korang jugak kena tahu bila nak jadi NEGATIF!
BETUL! Khaiz cakap kena jadi NEGATIF! tapi INGAT! Ibarat sifat Yin dan Yang dalam ilmu psikologi China, kedua-duanya penting tapi sentiasa ingat yang Yin harus lebih banyak berbanding Yang. Kenapa? 
Sifat negatif tu perlu untuk memastikan kita tak melampaui batas! Yup! B.A.T.A.S! contohnya, sebagai seorang Muslim, jangan kita terlibat dengan perkara yang melampaui batas-batas agama. Jangan positif sangat sampaikan kawan korang cakap dialog gini:
" Do, ko cube le Hisap Rokok ni, Nikmat do. Ala... cuba skali nanti ko berenti la kalau t…

Program Motivasi Pertamaku!

Assalamualaikum w.r.b
Kalau tengok tajuk entry ni memang apa yang nak Khaiz ceritakan semestinya straight to the point jer. Dekat UKM ni memang banyak program motivasi yang dijalankan, lepas satu-satu program motivasi. Kali ni dah dekat 7 kali dah Khaiz jadi peserta program motivasi, actually semua program motivasi ni lebih kurang jer. Ada perasmian, LDK (Latihan Dalam Kumpulan), Seminar, Bengkel, Demonstrasi, Tayangan Video dan sehaluan dengannya. Dah tipikal sangat program motivasi ni "macam alah bisa tegal biasa" Khaiz dah boleh agak apa yang para fasilitator nak buat selepas ni. Hebat kan Khaiz... Hehehehe...
Nak diceritakan, selepas Khaiz terlibat dengan beberapa persatuan macam SRM (Satu M Rakan Muda) dan ambil subjek Latihan dan Modifikasi so Khaiz kenalah handle 2 program motivasi. Kali ni Khaiz terpaksalah jadi Fasilitator pulak kan.. 
Bagi Khaiz tak lah susah sangat handle program ni, yang susah nak mampusnya nak urus kertas kerja, proposal dan yang seangkatan untuk a…

Teruk Sangat Dah Sakit Budak Budak UKM Ni

Entry kali ni menyayat hati skit, sangat-sangat menyayat hati sampai boleh membuatkan korang terus cari tisu saiz XXL sebab tak tahan nak menangis. Hampir 25 orang budak budak UKM patah tangan tulang belulang macam tulang ikan sardin sudah.. Diorang punya tangan sudah dibalut macam mumia baru bangun pagi. 
Sebenarnya tak lah sakit sangat setakat patah tangan, sakit lagi patah hati, Bercakap berdasarkan pengalaman ( T T ) mana taknya baik baik je tangan tu elok pegi patahkan kenapa. Hahaha i'm really MEAN right.. Muahahahaha! 
Kejadian ni sangat menyayat hati sebab apa? tak de apa sebenarnya diorang ni budak BSMM aka Bulan Sabit Merah Malaysia... Diorang ni tak lah cantik sangat tapi ada lah seorang yang *My Eyes Saw A Raibow!!* gitu ha... tapi Khaiz budak baik tak lah nak terus mengorat kan...
 Budak baik dan Alim macam Khaiz ni suka straight to the point, solat istikharah nampak sapa yang dihati terus hantar rombongan.. Simple kan... tapi yang lagi sedap tu kalau rombongan ditolak! …

Terharu Tengok Budak UKM Menyanyi!

Actually entry kat atas ni bukanlah penting sangat pun tapi rasa lain macam kalau tak cerita. Bukan apa, sebenarnya Khaiz baru habis buat kerja aka assignment yang berluggok macam ulat gonggok. Terasa sesuatu yang menusuk jantung sampai ke hulu hati tiba tiba saja.
Khaiz pandang ke belakang sebab terkejut ingatkan ada "Sesuatu" yang tak diundang menerpa dari belakang... Rupa-rupanya budak budak Koir UKM yang buatkan aku huk haah huk haah sampai nak mati.. diorang nyanyi bergetar roh mak datuk aku terkejut sangat-sangat... 
Tapi actually Khaiz respect arr sebab diorang ni ada komitmen dan sanggup lawan perasaan nervous nak mampus atas pentas. Tambah pulak cikgu diorang hah.. Macam ni Ha! Garang nak mampus. Bukanlah maksud Khaiz suara diorang sumbang macam kumbang kan... Tapi bolehlah, suam suam kuku gitu... Still tak boleh lawan Khaiz punya Vibrato Voice hehehe.. 
Oklah Assalamualaikum dan Selamat Malam....

" GIVEAWAY: MY GRADUATION CELEBRATION! "

ASSALAMUALAIKUM W.R.B
Akhirnya, first GA yang Khaiz join selepas 2 bulan menyepi... GA atau GIVEAWAY @ HADIAH FREE @ GAME UNTUK BLOGGER ni sememangnya memerlukan nasib yang lucky, kerja keras yang super keras, masa yang sangat terhad ceiwah... macam la payah sangat GA ni... hahahaha... 
Anyways, GA dari adik RRAI or mudahnya Cik Baju Warna Coklat ( Sorry erk tuan punya nama kalau salah sebut.. ) dah habis study kat kolej erkk.. Dengan setulus hatiku dan sepenuh perasaan sayang ( sayang yang baik tau! ) Khaiz mengucapkan TAHNIAH dan HAPPY GRADUATING DEAR... Dalam pelajaran ni yang penting sentiasa baik dengan semua orang supaya mudah masuk ilmu dan orang redha dengan ilmu tu. 
Khaiz sebagai seseorang yang pernah sumbangkan ilmu kat RRAI dulu pun sentiasa redhakan ilmu tu sebab sebagai orang yang memberi ilmu kita kena sentiasa bagi yang terbaik dan redhakan ilmu kita walau sejahat mana pun orang yang nak tuntut ilmu kita... Ibarat seorang ibu, walau payah mana pun membesarkan anak tetap d…

Khaiz, Back To Work! FIERY GUY WITH FEROCIOUS SPIRIT!

Assalamualaikum w.r.b
Rasanya dah hampir 2 bulan lebih Khaiz menyepi daripada dunia blogging ni. Actually, hidup di Universiti ni taklah sesibuk mana. Tapi kalau dah dihidangkan dengan assigment yang memang menanti masa untuk di hantar dan aktiviti kolej, fakulti and pusat pengajian yang MACAM NI HA! ( KAJAIAN I LOVE U ) memang sibuk jugak lah. Owh, fyi i'm a guy and nevertheless jangan pelik stail tulisan Khaiz ni ada ciri2 GELI GIRLY skit yer... Bukan mudah ya someone as tough and ferocious macam Khaiz ni nak belajar cara menulis ala2 GELI GIRLY ni. Disebabkan melukis manga romantik ( OH SAYANG... ) dan novel cintan-cintun telah membuatkan hatiku menjadi lembut ibarat air yang jernih dan suci... wa... boleh tulis lagu ni. 
But from today onward! i swear to my dear Papinka Band yang Khaiz akan cuba untuk terus-terusan update   blog SIPANJANGKATA ni sampai ke titisan darah TENET terakhir. Kalau tak Papinka Band akan disumpah menjadi band metal rock plak lepas ni... 
Ada orang cakap y…

SIPANJANGKATA NOW HAD ITS COMEBACK!

After a long time not updating this blog, here i am at last. Sorry sangat2 sebab SIPANJANGKATA ditutup sementara sebab penulis sedang melanjutkan pelajaran di peringkat sarjana muda di UKM, kan dah cerita pasal temuduga ukm haritu. Alhamdulillah dah lepas dan berjaya masuk ke UKM. Now im proud to UKM student. Cerita pasal UKM ni. Nak cerita skit pasal kolej terbaik saya yang sangat sporting dan happening jeng2 jeng2 jeng2!


KOLEJ RAHIM KAJAI!

KRK macam ni ha ( double thumb up! ). 


TO be CoNtInUeD!.....

BLOG IS UNDER RENOVATION

Mintak Maap Banyak2 sebab lama dah tak update entry, sebonaeh blog sipanjangkata ni sedang diubahsuai... so kipidap and wait for our reappearing later..... chow!

Berdosa Kalau Tak Bagitahu Anda!

Berdosalah Saya Jika Saya Rahsiakan Fakta-Fakta Ini Sebagai seorang Islam, amatlah berdosa kepada saya jika saya menyembunyikan fakta sebenar. Saya mahu anda semua tahu apa yang saya tahu - dan selepas itu anda buat pertimbangan anda sendiri.
BAHAYA Beli Suplemen Kesihatan TANPA Nasihat Doktor... Akan memberikan efek lain sebagai kesan sampingan, sama ada jangka pendek atau jangka panjang. Setiap suplemen kesihatan yang dijual secara online, tidak semestinya ia sesuai untuk anda. Situasi setiap manusia adalah berbeza. Anda perlukan pakar kesihatan untuk menilai sama ada ia sesuai untuk anda atau tidak. Walaupun ia sekadar minuman seperti kopi untuk 'kejantanan' dan kesihatan, anda perlu siasat. Jika rujuk pada testimoni, memanglah semuanya baik. Bagaimana dengan mereka yang mengalami perkara negatif, adakah sanggup mereka sebarkan kepada umum? Sudah tentu tidak! Mereka pasti akan diamkan. Sudah banyak rekod kesan sampingan un…

Selamat Menyambut Lebaran! Khas Dari SipanjangKata!

Assalamualaikum w.r.b

Kepada readers blog sipanjangkata ini, Khaiz mewakili team sipanjang ingin mengucapkan minal aidil wal faizin!!!! semoga ramadhan kita tahun ini memperoleh pahala berkali ganda dan bergembira dengan sepuas hati di aidilfitri ini! 
Selain itu, Khaiz nak mintak maaf pada ahli dan admin EFG: juga pada para pembaca sipanjangkata! Khaiz dan team sipanjang masing-masing sibuk dengan kerja ( real life mens at work! ) yang mana telah membataskan purata kerajinan kami menulis entry baru di blog ini... ;( 
 ( we're so sorry 'kay ) Ampun maaf dipinta, sepuluh jari disilang, ketupat rendang di hidang... assalamualaikum dan salam eid wal fitri! MAJULAH SUKAN UNTUK NEGARA (AIK!!!) 

Pada yang otw @ dah balik @ nak balik @ nak pegi balik @ nak balik ke bandar, pandulah secara berhemah, ada insan menunggu anda! SALAM LEBARAN!

PEMENANG SECOND GA RAM BY SIPANJANGKATA!

ASSALAMUALAIKUM DAN SELAMAT BERPUASA KEPADA SEMUA MUSLIMIN DAN MUSLIMAT! BAGI MERAIKAN BULAN PENUH BARAKAH INI, KHAIZ SUDAH BERSEDIA UNTUK MENGUMUMKAN PEMENANG SECOND GA RAM BY SIPANJANGKATA :) :) :) 
#BUNYI DRAM #BERDEBAR2 #PEMENANGDAHNAKDIUMUMKANNI #READY?


TEMPAT PERTAMA BAKAL MEMBAWA PULANG:
TEMPAT KEDUA BAKAL BAWAK BALIK: TEMPAT KETIGA PULA AKAN DAPAT: TAHNIAH PADA SEMUA YANG MENANG, JANGAN LUPA HANTARKAN E-MAIL UNTUK MENUNTUT HADIAH TERSEBUT. 
TARIKH TUNTUTAN TERAKHIR IALAH 31 JULAI 2015 YA!
ASSALAMUALAIKUM!!

UKM Video Resume: First Time Buat Vlog!

Khaiz ada buat video resume @ vlog untuk admission trial course sastera english Universiti Kebangsaan Malaysia... Wa... Nervous yang amat tau... Vlog Khaiz ni tak discript langsung, straight terus dari apa yang ada dalam otak... sebenarnya Khaiz boleh saja hafal semua yang khaiz nak ceritakan dekat sini... tapi Khaiz tahu yang examineer video ni takkan ambil orang yang fluent sangat2 sebab diorang tahu yang jenis video resume ni dah discript dari awal2 lagi sebab English speaking kan... I want to be natural and not scripted person hahahahaha... anyways video ni memang sangat nervous Khaiz rakam..... Alhamdulillah Khaiz dapat panggilan dari Fakulti English UKM dan mereka nak Khaiz sahkan tempat Khaiz di UKM... Amin Ya Rabbal Alamin.......

Lepas G-Dragon Isteri HaHa Ingin Dream Jadi seperti GOT7 Junior

Byul reveals that she hopes her son Dream will grow up to be like GOT7’s Junior
In a recent Instagram update, singer Byul revealed that she hopes her son Dream will grow up to be like GOT7‘s Junior. Byul posted a photo of Junior’s scene in his recent role in My Love Eundong where he plays the younger version of Hyunsoo as the drama tells the story of the unconventional star-crossed lovers.

RB: Episode S2 Episode 10 Download

[Video] Run, Brother! Season 2 Episode 10
Hurry Up, Brother (Chinese: 奔跑吧兄弟; pinyinBēnpǎo Ba Xiōngdì) is a Chinesevariety show broadcast on Zhejiang Television. The show is based on the original South Korean series Running Man by SBS. It was first aired on October 10, 2014. This show is classified as a gamevariety show, where the MCs and guests complete missions at a landmark to win a race.

IC: Episode 432 Download Real Bangkok Episode

Infinity Challenge Episode 432 Real Bangkok + 2015 First Half Review English Subtitles
Infinite Challenge has been reported as the first “Real-Variety” show in Korean television history. The program is largely unscripted, and follows a similar format of challenge-based Reality Television programs, familiar to the audiences in the West, but the challenges are often silly, absurd, or impossible to achieve, so the program takes on the aspect of a satirical comedy variety show, rather than a more standard reality or contest program. In order to achieve its comedic purposes its 6 hosts and staff continuously proclaim, the elements of this show are the 3-Ds, Dirty, Dangerous, and Difficult.

RM: Jessi Watak Ganas Dalam Running Man!

Jessi’s Fierceness Intimidates “Running Man” Cast Members Jessi‘s upcoming appearance on “Running Man” has the cast nervous and keeps them on their toes. Other guest stars Eun Ji Won, Verbal Jint, San E, and Jay Park, will be competing in a race as well to declare who is the savviest king of “Running High School.”

Sipanjangkata dah cecah Puluh Ribu!

Assalamualaikum.... nak nangis Khaiz, bukan nangis sebab sedih... bukan pulak sebab tengah berpuasa... buat apa nangis sebab tu kan... lelaki kena kuat dan bersemangat walaupun tengah monyok muka sebab tak boleh makan... hahahaha..

RM akan tampilkan Artis Tampan dan Cantik2

“Running Man” to Feature BESTie’s Hyeryeong, CLC’s Yeeun, Do Sang Woo, and More as Guests
A good-looking guest cast has been announced for an upcoming episode ofSBS’s “Running Man.”

Joong Ki, In Sung dan Joo Hwan Ucap Selamat pada LKS

Song Joong Ki, Jo In Sung, and Im Joo Hwan Cheer on Lee Kwang Soo on “Running Man” More details and preview stills of Song Joong Ki, Jo In Sung, and Im Joo Hwan’s surprise appearance on the upcoming episode of SBS’s “Running Man” have been revealed. The trio stun the cast when they appear during the opening portion of the show.

TOPIK RAMALAN MUET SPEAKING TEST

ASSALAMUALAIKUM,
Dalam MUET, Speaking test ni tak ada soalan yang betul2 fixed (tetap) dan sentiasa berubah2 mengikut kumpulan yang akan menduduki exam tersebut. Tapi tak salah untuk mencuba menghafal tajuk2 penting manalah tahu kan tetiba masuk soalan yang dihafal kan best tu... Apapun soalan ramalan ni mungkin tidak akan muncul dalam exam so kena bersiap sedia untuk jawab soalan yang berbeza dari apa yang kita hafal. Namanya pun soalan ramalan. Purata 10 per 100 Soalan pun belum tentu mengena, tapi apapun fokus nya tetap sama dan mesti bersedia sebelum terkena...

KJK dan LKS akan ke Turki (RM China)

Kim Jong Kook and Lee Kwang Soo to Fly to Turkey to Film Chinese Variety Show
Running Man” stars Kim Jong Kook and Lee Kwang Soo are confirmed to be special guests on a Chinese variety program and will be flying to Turkey to film it at the end of this month.

GA EFG MEGA RAYA RM3100

Bersempena dengan sambutan Hari Raya Aidilfitri pada tahun 2015, EFG buat julung kalinya akan menambah 'havoc' suasana raya anda dengan GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100.

Istimewanya, GIVEAWAY EFG MEGA RAYA ini turut menyediakan hadiah lumayan buat pemenang SEO yang berjaya menempatkan halaman web peserta di kedudukan teratas dalam senarai engine carian Google Malaysia (Google.com.my) menggunakan kata carian "Giveaway EFG Mega Raya".
Melalui giveaway ini, para peserta berpeluang untuk saling kenal-mengenali, seterusnya mengeratkan silaturrahim sesama blogger dalam meraikan hari raya pada tahun ini.
GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100 { Click banner di atas untuk sertai }
Hadiah :
SEO
RM300 x 1 pemenang
RM200 x 1 pemenang

RM100 x 1 pemenang

RM100 Cash x 25 pemenang

Mula : 10 Jun 2015 | Tamat :9 Julai 2015

Giveaway Jun 2015 oleh Bicara Mummy

Giveaway Jun 2015 oleh Bicara Mummy
GIVEAWAY JUN 2015 OLEH BICARA MUMMYSempena bulan ulang tahun perkahwinan ke 3 tahun kami. Kami mengadakan simple giveaway yang mudah untuk di menangi. Hanya ikuti syarat Giveaway Jun 2015 oleh Bicara Mummy :

Madeena Skincare by Helenz Signature Menyempurnakan Kejelitaanmu

Anda ingin kelihatan lebih anggun bergaya di Aidil Fitri ini? Malu dengan masalah jerawat anda? Anda mempunyai kulit muka kusam?
Jika anda ada masalah itu jangan pergi dari sini.

Jawapan ada di sini!!

Lihat apa yang terjadi pada kulit muka mereka ini. Semakin bersinar dan berseri.
Madeena Skincare by Helenz Signature
Memperkenalkan Madeena Skincare by Helenz Signature. Produk yang disahkan Halal, mendapat jaminan KKM dan juga diformulasikan dengan teknologi terkini dengan menggunakan bahan semulajadi.

YOO JAE SUK VS JONG KOOK! PERANG DUA KETUA!

YOO JAE SUK VS JONG KOOK! PERANG DUA KETUA!June 6, 2015 · Leave a comment · The two pillars of “RunningMan,” Yoo Jae Suk and Kim Jong Kook, will be engaging in a fierce race. A preview of the upcoming June 7 episode of SBS‘s “Running Man” with all five members of BIGBANG was revealed, garnering the interest of viewers.

TIPS NAK LULUS MUET SPEAKING TEST!

Assalamualaikum, baru-baru ni Khaiz ada post entry pasal MUET, boleh tengok di SINI. Adalah seorang hamba Allah yang cantik comel kiut miut bertanya tentang tips tambahan untuk Speaking Test. Oklah Cik Adik RAIHANAH oiii, Khaiz akan jawab soalan bernas tu... untuk pengetahuan korang, MUET exam ni ada 4 Part.. Speak, Read,Listen dan Write. Test pertama MUET selalunya mestilah bahagian SPEAKING. So, How to pass this test?
SPEAKING TEST:
Speaking test ada dua part, first ialah Individual Task ( TASK A ). Examiner akan bagi soalan dan korang akan jawab sorang2 tanpa ada gangguan orang lain... ( OF COZ DALAM BI KAN.... ) Untuk task A:
untuk kita faham lagi cara test ni dilakukan, posisi calon dan pemeriksa ialah seperti ini,

BIG BANG VS RM : PERANG VIP VS RUNNERS!

BIG BANG VS RUNNING MAN PART 2! SIAPA AKAN MENANG?



While a teaser trailer was released of BIGBANG‘s exciting guest-appearance on “Running Man,” SBS uploaded other preview stills of BIGBANG and foreshadowed an episode that claims to be more thrilling than ever before.

MUET: KORANG NAK SKOR TAK? MEH SINI TENGOK!

  KETAHUI TEKNIK LULUS CEMERLANG PEPERIKSAAN MUET DISINI!



Assalamualaikum dan salam sejahtera...
Kepada calon-calon yang akan menduduki peperiksaan MUET. Adakah anda kini sedang berada di dalam keadaan rungsing memikirkan tentang peperiksaan MUET yang akan hadapi tidak lama lagi?
Maklumlah, peperiksaan MUET ini mungkin salah satu perkara yang terpenting di dalam hidup anda. Ianya akan menentukan sama ada anda akan berjaya untuk menyambung pelajaran ke IPT atau tidak?, atau ia juga akan menjadi tanda penentu bahawa sama ada anda layak atau tidak untuk dinaikkan pangkat di tempat kerja anda.