Skip to main content

TIPS NAK LULUS MUET SPEAKING TEST!

Assalamualaikum, baru-baru ni Khaiz ada post entry pasal MUET, boleh tengok di SINI. Adalah seorang hamba Allah yang cantik comel kiut miut bertanya tentang tips tambahan untuk Speaking Test. Oklah Cik Adik RAIHANAH oiii, Khaiz akan jawab soalan bernas tu... untuk pengetahuan korang, MUET exam ni ada 4 Part.. Speak, Read,Listen dan Write. Test pertama MUET selalunya mestilah bahagian SPEAKING. So, How to pass this test?

SPEAKING TEST:

Speaking test ada dua part, first ialah Individual Task ( TASK A ). Examiner akan bagi soalan dan korang akan jawab sorang2 tanpa ada gangguan orang lain... ( OF COZ DALAM BI KAN.... ) Untuk task A:

untuk kita faham lagi cara test ni dilakukan, posisi calon dan pemeriksa ialah seperti ini,





1. SEDIAKAN JAWAPAN DALAM BENTUK POIN-POIN PENTING!
     Ha... masa TASK A dilaksanakan,Setiap calon akan diberi soalan dan pilihan jawapan, terangkan mengapa jawapan tersebut dipilih oleh anda ( walaupun sebenarnya terpaksa pilih.. hehehhe ).Penting bagi calon untuk tulis HANYA POIN PENTING SAJA! CONTOHNYA:
Soalan: Why we should go to hospital if we sick?
 Jawapan A: Because to prevent further disease
Jawapan B: Because to support medical studies economy
Dan Lain2

contoh poin penting bagi calon A:
1. Some of the disease is able to affect other like certain viruses, for example H1N1, AEDES or else.
  
Bila masa untuk kita bercakap, cuba tambah lagi idea anda secara spontan, ini akan menambahkan lagi markah anda walaupun banyak kesalahan dalam grammar, pronounciation atau lain2... speaking bagi orang faham dan idea sampai = LULUS!
 
 calon A akan memulakan individual test. So calon B,C,D jangan pulak tak catat apa poin yang A tengah ceritakan, samalah juga seterusnya. Waktu ini, examiner akan melihat kemampuan kita menyampaikan maklumat penting kepada audiens.

2. LIBATKAN DIRI DALAM DISCUSSION ( TASK B )
    Bila dah bincang2 takde yang akan menang atau kalah, siapa yang betul atau salah tak dikira, part ni examiner akan tengok keterlibatan kita dalam discussion ni. Kalau sekadar isi masa, memang payah nak skor. Gunakan ayat ini untuk menunjukkan kita ada terlibat dalam discussion ni:

I. To kick off our discussion... ( ini untuk orang yang akan memulakan discuss )

II. Excuse me, May i add something, I doesnt agree with that... ( Cuba gunakan ayat ini supaya anda dapat mencelah dalam discuss tersebut + jika anda tidak dapat peluang bercakap )

III. How about you then candidate A,B,C,D? ( Bantu rakan anda dengan ayat ini, mereka akan dapat peluang untuk bercakap )

IV. To conclude our discussion.. ( Nak habiskan discuss guna ayat ni...)


Tak tahu apa nak cakap untuk mencelah atau mengetengahkan idea? gunakan poin yang anda tulis sama ada poin anda sendiri atau poin dari calon calon lain! Ingat jangan pulak sesuka hati cakap sorang2 dalam discussion tu... semua orang kena ada part sendiri... so study leklok... BE SUCCESSFUL BE GREAT BE AN ANCIENT STUDENT ( HAHAHAHHAHA MENAMBAH2 PLAK )


Popular posts from this blog

TOPIK RAMALAN MUET SPEAKING TEST

ASSALAMUALAIKUM,
Dalam MUET, Speaking test ni tak ada soalan yang betul2 fixed (tetap) dan sentiasa berubah2 mengikut kumpulan yang akan menduduki exam tersebut. Tapi tak salah untuk mencuba menghafal tajuk2 penting manalah tahu kan tetiba masuk soalan yang dihafal kan best tu... Apapun soalan ramalan ni mungkin tidak akan muncul dalam exam so kena bersiap sedia untuk jawab soalan yang berbeza dari apa yang kita hafal. Namanya pun soalan ramalan. Purata 10 per 100 Soalan pun belum tentu mengena, tapi apapun fokus nya tetap sama dan mesti bersedia sebelum terkena...

KORANG NAK TAHU CARA SKOR "A" SEJARAH DALAM STPM, SPM ATAUPUN YANG SEANTERO DENGANNYA...

Bismillahirrahmannirrahim...

....بسم الله الرحمن الرحيم

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Pengasihani....

Assalamualaikum W.R.T Sahabat...



KORANG NAK TAHU CARA SKOR "A" SEJARAH DALAM STPM, SPM ATAUPUN YANG SEANTERO DENGANNYA...
 Sebelum ni saya dah ceritakan mengenai sebab dan penyebab saya menulis blog ni dan yang seangkatan dengannya. Salah satu sebab yang saya utarakan ( Si PANJANG tanya, sebab apa tak ditimurkan ker? dibaratkan ker tapi diutarakan... ada sesiapa yang boleh jawab?) termasuklah nak berkongsi tips untuk belajar. 
Okeylah, sedikit kisah tentang peribadi ( Profile bak Kata Si PANJANG versi Orang Putih ) saya. Saya bukanlah budak yang terpandai atau terbijak (Mahupun yang terkacak... ) ketika menuntut di Sekolah dahulu. Ponteng sekolah macam orang lain juga, malas turun kantin waktu rehat macam orang lain juga, PANJANG KATA " I'm not different from others, but i'm different from someone " ( Ni pun Si PANJANG versi Orang Putih juga ).