Skip to main content

MUET EXAM: SPEAK VS LISTEN


    MUET (Malaysian University English Test) dah jadi elemen penting bagi pelajar-pelajar universiti sekarang.
Apa yang penting sangat MUET ni? fyi, MUET penting disebabkan:

 1. Pengukur aras penguasaan Bahasa Inggeris kita 
2. Memudahkan urusan majikan dalam menggaji pekerja 
3. Asas pemilihan kemasukan kursus tertentu di universiti
 4. Antara yang tentukan our future selain SPM, STPM, STAM dan yang berkaitan 

    Tapi nak hurai skit... Antara Speaking dan Listening mana yang patut difokus dan yang mana paling payah? sebenarnya yang patut diberi keutamaan ialah Speaking, tapi yang paling kena kuat ulang kaji ialah Listening. hah... mesti tak berapa jelas kan. beginilah, Speaking ni ialah first session masa MUET, so mestilah kita kena fokus pada Speaking dulu, kalau nak mudah dalam Speaking ni kena ada 3 perkara; 
1. Yakin 
    Yakin yang korang mampu bercakap dalam BI, jangan takut dan panik sebab    korang akan tergagap dalam dewan periksa kalau gagap payahlah nak pass.
 2. Sediakan 4-6 point yang berkenaan
     Masa di dewan @ conference room tu setelah diberi soalan (TASK A), tulis 4 hingga 6 point jawapan anda. INGAT! TULIS POINT SAJA... YANG LAIN BIARKAN OTAK ANDA BERFUNGSI!
 3. Cuba ambil bahagian dalam perbincangan 
Ambil bahagian dalam group discussion (TASK B) dan kasi peluang pada rakan dengan bertanyakan soalan pada mereka (DALAM BI TAU!) 

    Kalau yang paling payah pulak, sebenarnya Listening paling payah. Mudah cakap, lain kita dengar lain jawapannya. Khaiz pernah terfikir sessi listening ialah sessi mendengar, tapi apasal Khaiz nak kena tulis jawapan atas kertas ya. Tak boleh ke Khaiz hantar telinga Khaiz sebagai jawapan... Haahahaha... cara nak skor Listening paling mudah tapi payah untuk di amalkan... 
1. tonton filem BI TANPA SUBTITTLE! 
2. Belajar slanga Amerika, London dan Australia. 

AMAT PENTING BAGI CALON MUET SUPAYA KEEP CALM, NO PANIK OK!
     Sebenarnya banyak lagi. tapi susah kalau nak dihurai di sini. Sebenarnya Khaiz pun tidaklah tinggi sangat keputusan MUET yang Khaiz dapat. BAND 4 SAJA... itu pun ramai yang bertanya macammana nak skor BI MUET ya Kai(nickname ngan kawan2). sebenarnya x payah... mudah sangat2. Lain kali Khaiz akan bagi tips untuk BI MUET yer.

Owh Ya, Nanti kalau nak tengok banyak lagi tips belajar bahasa inggeris ni cuba search atau cari laman web omni translation. atau klik ja kat SINI.

  

Popular posts from this blog

TIPS NAK LULUS MUET SPEAKING TEST!

Assalamualaikum, baru-baru ni Khaiz ada post entry pasal MUET, boleh tengok di SINI. Adalah seorang hamba Allah yang cantik comel kiut miut bertanya tentang tips tambahan untuk Speaking Test. Oklah Cik Adik RAIHANAH oiii, Khaiz akan jawab soalan bernas tu... untuk pengetahuan korang, MUET exam ni ada 4 Part.. Speak, Read,Listen dan Write. Test pertama MUET selalunya mestilah bahagian SPEAKING. So, How to pass this test?
SPEAKING TEST:
Speaking test ada dua part, first ialah Individual Task ( TASK A ). Examiner akan bagi soalan dan korang akan jawab sorang2 tanpa ada gangguan orang lain... ( OF COZ DALAM BI KAN.... ) Untuk task A:
untuk kita faham lagi cara test ni dilakukan, posisi calon dan pemeriksa ialah seperti ini,

TOPIK RAMALAN MUET SPEAKING TEST

ASSALAMUALAIKUM,
Dalam MUET, Speaking test ni tak ada soalan yang betul2 fixed (tetap) dan sentiasa berubah2 mengikut kumpulan yang akan menduduki exam tersebut. Tapi tak salah untuk mencuba menghafal tajuk2 penting manalah tahu kan tetiba masuk soalan yang dihafal kan best tu... Apapun soalan ramalan ni mungkin tidak akan muncul dalam exam so kena bersiap sedia untuk jawab soalan yang berbeza dari apa yang kita hafal. Namanya pun soalan ramalan. Purata 10 per 100 Soalan pun belum tentu mengena, tapi apapun fokus nya tetap sama dan mesti bersedia sebelum terkena...

KORANG NAK TAHU CARA SKOR "A" SEJARAH DALAM STPM, SPM ATAUPUN YANG SEANTERO DENGANNYA...

Bismillahirrahmannirrahim...

....بسم الله الرحمن الرحيم

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Pengasihani....

Assalamualaikum W.R.T Sahabat...



KORANG NAK TAHU CARA SKOR "A" SEJARAH DALAM STPM, SPM ATAUPUN YANG SEANTERO DENGANNYA...
 Sebelum ni saya dah ceritakan mengenai sebab dan penyebab saya menulis blog ni dan yang seangkatan dengannya. Salah satu sebab yang saya utarakan ( Si PANJANG tanya, sebab apa tak ditimurkan ker? dibaratkan ker tapi diutarakan... ada sesiapa yang boleh jawab?) termasuklah nak berkongsi tips untuk belajar. 
Okeylah, sedikit kisah tentang peribadi ( Profile bak Kata Si PANJANG versi Orang Putih ) saya. Saya bukanlah budak yang terpandai atau terbijak (Mahupun yang terkacak... ) ketika menuntut di Sekolah dahulu. Ponteng sekolah macam orang lain juga, malas turun kantin waktu rehat macam orang lain juga, PANJANG KATA " I'm not different from others, but i'm different from someone " ( Ni pun Si PANJANG versi Orang Putih juga ).