Skip to main content

Tips Untuk Pilih Universiti Buat Lepasan SPM/STPM 2015

Saya baca artikel ini hujung tahun lepas lagi, dalam akhbar Berita Harian bahagian Kerjaya | Varsiti.

Walaupun ia adalah artikel tajaan oleh KLMU, bagi saya ia sangat berguna terutama kepada lepasan SPM dan STPM yang masih keliru mencari identiti.

Artikel ini juga bergua kepada pelajar yang keliru memilih universiti terbaik dengan keputusan yang cemerlang.


Bahasa Melayu: Logo MPMUTM. Ini merupakan logo...
Bahasa Melayu: Logo MPMUTM. Ini merupakan logo rasmi MPMUTM,dalam mengkomersialkan UTM sebagai Universiti Terbaik Malaysia (Photo credit: Wikipedia)

Ye..lah... Kalau dah straight A mesti pening nak pergi kemana.

Salah percaturan, pasti kecundang.

7 Tips Memilih Universiti Terbaik


  1. Kenal pasti jenis Institusi Pilihan
  2. Pilih Institusi yang memiliki kredibiliti
  3. Pengalaman lebih diutamakan
  4. Institusi yang bagus tidak semestinya mahal
  5. Pembangunan Sahsiah menjadikan anda graduan yang berkualiti
  6. Pembelajaran tanpa batasan
  7. Pastikan kesesuaian Kolej/Univerisiti Pilihan
Saya hanya menyenaraikan point-point penting.  Selebihnya, anda boleh klik gambar dibawah untuk baca keterangan setiap tips.

Semoga perkongsian ini bermanfaat.  

Pilih dengan hati untuk masa depan anda.

Saya doakan semoga anda semua berjaya.

Baca Lanjut di:

Comments

Popular posts from this blog

TIPS NAK LULUS MUET SPEAKING TEST!

Assalamualaikum, baru-baru ni Khaiz ada post entry pasal MUET, boleh tengok di SINI. Adalah seorang hamba Allah yang cantik comel kiut miut bertanya tentang tips tambahan untuk Speaking Test. Oklah Cik Adik RAIHANAH oiii, Khaiz akan jawab soalan bernas tu... untuk pengetahuan korang, MUET exam ni ada 4 Part.. Speak, Read,Listen dan Write. Test pertama MUET selalunya mestilah bahagian SPEAKING. So, How to pass this test?
SPEAKING TEST:
Speaking test ada dua part, first ialah Individual Task ( TASK A ). Examiner akan bagi soalan dan korang akan jawab sorang2 tanpa ada gangguan orang lain... ( OF COZ DALAM BI KAN.... ) Untuk task A:
untuk kita faham lagi cara test ni dilakukan, posisi calon dan pemeriksa ialah seperti ini,

TOPIK RAMALAN MUET SPEAKING TEST

ASSALAMUALAIKUM,
Dalam MUET, Speaking test ni tak ada soalan yang betul2 fixed (tetap) dan sentiasa berubah2 mengikut kumpulan yang akan menduduki exam tersebut. Tapi tak salah untuk mencuba menghafal tajuk2 penting manalah tahu kan tetiba masuk soalan yang dihafal kan best tu... Apapun soalan ramalan ni mungkin tidak akan muncul dalam exam so kena bersiap sedia untuk jawab soalan yang berbeza dari apa yang kita hafal. Namanya pun soalan ramalan. Purata 10 per 100 Soalan pun belum tentu mengena, tapi apapun fokus nya tetap sama dan mesti bersedia sebelum terkena...

KORANG NAK TAHU CARA SKOR "A" SEJARAH DALAM STPM, SPM ATAUPUN YANG SEANTERO DENGANNYA...

Bismillahirrahmannirrahim...

....بسم الله الرحمن الرحيم

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Pengasihani....

Assalamualaikum W.R.T Sahabat...KORANG NAK TAHU CARA SKOR "A" SEJARAH DALAM STPM, SPM ATAUPUN YANG SEANTERO DENGANNYA...
 Sebelum ni saya dah ceritakan mengenai sebab dan penyebab saya menulis blog ni dan yang seangkatan dengannya. Salah satu sebab yang saya utarakan ( Si PANJANG tanya, sebab apa tak ditimurkan ker? dibaratkan ker tapi diutarakan... ada sesiapa yang boleh jawab?) termasuklah nak berkongsi tips untuk belajar. 
Okeylah, sedikit kisah tentang peribadi ( Profile bak Kata Si PANJANG versi Orang Putih ) saya. Saya bukanlah budak yang terpandai atau terbijak (Mahupun yang terkacak... ) ketika menuntut di Sekolah dahulu. Ponteng sekolah macam orang lain juga, malas turun kantin waktu rehat macam orang lain juga, PANJANG KATA " I'm not different from others, but i'm different from someone " ( Ni pun Si PANJANG versi Orang Putih juga ).