Skip to main content

Post Entry Blog Ke FB

Setelah lama menjadi blogger 3/4 masa ni saya dah mula berfikir macammana nak post otomatik terus ke FB dan laman sosial lain. Tapi punyalah payah nak research dekat internet tapi tak jumpa-jumpa. Alhamdullillah baru baru ni terkejut jugak sebab asyik kaji keyword nak search benda ni cubalah jugak keyword " Post Entry To Facebook Automatically" tup tup dapat lah jugak tips cara nak post otomatik ni. Yang paling terkezutnya, gila mudah banget kata diorang. Cuma otak aja yang buat pening nak buat benda ni, so buat newbie dan usedbie semua boleh cuba, tapi kalau nak post entry ke FB ni pastikan kawan-kawan ramai tau. baru boleh optimize popularity blog kita kan kan kan...

Camana Erk Nak Wat Benda Nieh?

If This then That - or, If Blogger then Facebook

Cara nak wat ni mula-mula kenalah daftar ngan akaun IFTTT ( simple diorang panggil If This Then That tulah jadi IFTTT tuh... ) daftar sini ,

Lepas daftar korang kenalah aktifkan dan register blogger account korang macam ni:
Activate your Blogger account

Pastu link kan blog korang dengan IFFT account: 


Tie your Blogger Blog to IFTTT
Lepas daftar dan link blog korang, klik this dan pilih Create A Recipe  untuk kali ni korang kena link blogger ke Facebook:
Using IFTTT


Pilih Trigger Channel iaitu Blogger dan sekali lagi sahkan aja...:
Selecting Blogger as the This Choice

Pastu bolehlah pilih sama ada nak letak entry terbaru atau entry baru yang dilabelkan saja untuk di post secara automatik ke FB:
Posting from Blogger for Any New Post
Dah siap, klik aja Create Trigger:
Blogger Trigger to Post

Klik that:

Sekarang korang akan dihidangkan sekali lagi dengan resepi action channel aka klik aja FB, ini akan membuatkan IFFT post secara automatik Entry Blogger ke FB:


 Register facebook account:
Activate your Facebook account

Sekarang korang boleh pilih sama ada nak post link blog, full article entry korang atau gambar dan url blog saja, ikut koranglah...:
Triggering an Action to Post to Facebook

Klik post tittle, so korang akan tengok blog korang muncul dengan entry tittle yang korang letak dalam entry blogger terbaru korang: 
Action Fields for Facebook Wall

Just press 'Create Action' dan korang akan tengok page yang macam ni:
Final Blogger to Facebook Action

Maka muncullah page ni pulak, teruskan aja... so inilah yang bakal dilakukan IFFT iaitu entry blogger akan dipost ke FB korang.
If Blogger then Facebook

Kalau nak tahu, IFFT akan refresh entry korang 15 minit sekali, tapi kalau korang nak post terus ke FB korang cuma klik Check dalam My Recipe IFFT korang. Selamat mencuba!
Tahniah, anda selangkah maju ke hadapan. Lepas ni boleh lah belajar buat domain sendiri pulak erk... bye2

Popular posts from this blog

TIPS NAK LULUS MUET SPEAKING TEST!

Assalamualaikum, baru-baru ni Khaiz ada post entry pasal MUET, boleh tengok di SINI. Adalah seorang hamba Allah yang cantik comel kiut miut bertanya tentang tips tambahan untuk Speaking Test. Oklah Cik Adik RAIHANAH oiii, Khaiz akan jawab soalan bernas tu... untuk pengetahuan korang, MUET exam ni ada 4 Part.. Speak, Read,Listen dan Write. Test pertama MUET selalunya mestilah bahagian SPEAKING. So, How to pass this test?
SPEAKING TEST:
Speaking test ada dua part, first ialah Individual Task ( TASK A ). Examiner akan bagi soalan dan korang akan jawab sorang2 tanpa ada gangguan orang lain... ( OF COZ DALAM BI KAN.... ) Untuk task A:
untuk kita faham lagi cara test ni dilakukan, posisi calon dan pemeriksa ialah seperti ini,

TOPIK RAMALAN MUET SPEAKING TEST

ASSALAMUALAIKUM,
Dalam MUET, Speaking test ni tak ada soalan yang betul2 fixed (tetap) dan sentiasa berubah2 mengikut kumpulan yang akan menduduki exam tersebut. Tapi tak salah untuk mencuba menghafal tajuk2 penting manalah tahu kan tetiba masuk soalan yang dihafal kan best tu... Apapun soalan ramalan ni mungkin tidak akan muncul dalam exam so kena bersiap sedia untuk jawab soalan yang berbeza dari apa yang kita hafal. Namanya pun soalan ramalan. Purata 10 per 100 Soalan pun belum tentu mengena, tapi apapun fokus nya tetap sama dan mesti bersedia sebelum terkena...

KORANG NAK TAHU CARA SKOR "A" SEJARAH DALAM STPM, SPM ATAUPUN YANG SEANTERO DENGANNYA...

Bismillahirrahmannirrahim...

....بسم الله الرحمن الرحيم

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Pengasihani....

Assalamualaikum W.R.T Sahabat...



KORANG NAK TAHU CARA SKOR "A" SEJARAH DALAM STPM, SPM ATAUPUN YANG SEANTERO DENGANNYA...
 Sebelum ni saya dah ceritakan mengenai sebab dan penyebab saya menulis blog ni dan yang seangkatan dengannya. Salah satu sebab yang saya utarakan ( Si PANJANG tanya, sebab apa tak ditimurkan ker? dibaratkan ker tapi diutarakan... ada sesiapa yang boleh jawab?) termasuklah nak berkongsi tips untuk belajar. 
Okeylah, sedikit kisah tentang peribadi ( Profile bak Kata Si PANJANG versi Orang Putih ) saya. Saya bukanlah budak yang terpandai atau terbijak (Mahupun yang terkacak... ) ketika menuntut di Sekolah dahulu. Ponteng sekolah macam orang lain juga, malas turun kantin waktu rehat macam orang lain juga, PANJANG KATA " I'm not different from others, but i'm different from someone " ( Ni pun Si PANJANG versi Orang Putih juga ).