Skip to main content

TEKNIK MENDAPAT A DALAM BAHASA MELAYU STPM

Bismillahhirrahmanirrahim

Assalamualaikum w.r.b

Salam mulia salam baginda, 
Salam kita sesama agama,
Membawa ia kita ke syurga,
Mulianya salam itu dalam agama

Baru-baru ni saya diterima berkerja sebagai guru tuisyen sebuah pusat tuisyen di kawasan tempat tinggal saya. Saya sebelumnya memang pernah berkerja di sebuah sekolah sebagai Murabbi ( Rujuk artikel sebelum ini atau lihat di bahagian About Admin ) dan sebagai guru ganti. Sememangnya kebanyakan sekolah ( Lebih tepat lagi para gurunya tidak akan mengajar teknik sebenar mendapat A dalam sesuatu matapelajaran ) hanya akan mengajar mengikut sukatan yang disediakan Pihak PPD. Jadi rahsia ini akan dibongkarkan kepada korang melalui saya (Wah... kau ni dah macam laman web Wikileaks la Khaiz, kata Si PANJANG).



BAHASA MELAYU : LEMBARAN KERJA PERKATAAN (FONOLOGI)

 Lembaran kerja perkataan KVKV ini terbahagi dua. Pertama, mempunyai pilihan jawapan, manakala yang kedua tiada pilihan jawapan. Antara perkataan yang diuji ialah mata, mama, nama, lada, bapa, kala, bata, baca, kaca, kata, kaya, raja, rama-rama, jala (14 perkataan).

Mula-mula saya akan beri kepada pelajar STPM saya lembaran kerja yang mempunyai pilihan jawapan. Pelajar akan mengisi petak kosong berdasarkan jawapan yang diberi. Jikalau pelajar dapat menjawab hampir ke semua soalan dengan betul, barulah saya akan memberikan mereka bahagian yang kedua yang tidak mempunyai pilihan jawapan. Jika tidak, pelajar akan mengulangi menjawab lembaran kerja yang sama sehinggalah jawapan mereka betul sekurang-kurangnya 12 perkataan.

Ia bertujuan untuk mengukuhkan lagi ingatan pelajar selain daripada memastikan pelajar benar-benar menguasai kemahiran mengeja dan menulis perkataan yang mempunyai bentuk FONOLOGI (KVKV) yang berkaitan.







Popular posts from this blog

TIPS NAK LULUS MUET SPEAKING TEST!

Assalamualaikum, baru-baru ni Khaiz ada post entry pasal MUET, boleh tengok di SINI. Adalah seorang hamba Allah yang cantik comel kiut miut bertanya tentang tips tambahan untuk Speaking Test. Oklah Cik Adik RAIHANAH oiii, Khaiz akan jawab soalan bernas tu... untuk pengetahuan korang, MUET exam ni ada 4 Part.. Speak, Read,Listen dan Write. Test pertama MUET selalunya mestilah bahagian SPEAKING. So, How to pass this test?
SPEAKING TEST:
Speaking test ada dua part, first ialah Individual Task ( TASK A ). Examiner akan bagi soalan dan korang akan jawab sorang2 tanpa ada gangguan orang lain... ( OF COZ DALAM BI KAN.... ) Untuk task A:
untuk kita faham lagi cara test ni dilakukan, posisi calon dan pemeriksa ialah seperti ini,

TOPIK RAMALAN MUET SPEAKING TEST

ASSALAMUALAIKUM,
Dalam MUET, Speaking test ni tak ada soalan yang betul2 fixed (tetap) dan sentiasa berubah2 mengikut kumpulan yang akan menduduki exam tersebut. Tapi tak salah untuk mencuba menghafal tajuk2 penting manalah tahu kan tetiba masuk soalan yang dihafal kan best tu... Apapun soalan ramalan ni mungkin tidak akan muncul dalam exam so kena bersiap sedia untuk jawab soalan yang berbeza dari apa yang kita hafal. Namanya pun soalan ramalan. Purata 10 per 100 Soalan pun belum tentu mengena, tapi apapun fokus nya tetap sama dan mesti bersedia sebelum terkena...

KORANG NAK TAHU CARA SKOR "A" SEJARAH DALAM STPM, SPM ATAUPUN YANG SEANTERO DENGANNYA...

Bismillahirrahmannirrahim...

....بسم الله الرحمن الرحيم

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Pengasihani....

Assalamualaikum W.R.T Sahabat...



KORANG NAK TAHU CARA SKOR "A" SEJARAH DALAM STPM, SPM ATAUPUN YANG SEANTERO DENGANNYA...
 Sebelum ni saya dah ceritakan mengenai sebab dan penyebab saya menulis blog ni dan yang seangkatan dengannya. Salah satu sebab yang saya utarakan ( Si PANJANG tanya, sebab apa tak ditimurkan ker? dibaratkan ker tapi diutarakan... ada sesiapa yang boleh jawab?) termasuklah nak berkongsi tips untuk belajar. 
Okeylah, sedikit kisah tentang peribadi ( Profile bak Kata Si PANJANG versi Orang Putih ) saya. Saya bukanlah budak yang terpandai atau terbijak (Mahupun yang terkacak... ) ketika menuntut di Sekolah dahulu. Ponteng sekolah macam orang lain juga, malas turun kantin waktu rehat macam orang lain juga, PANJANG KATA " I'm not different from others, but i'm different from someone " ( Ni pun Si PANJANG versi Orang Putih juga ).